The generous gesture of a social housing building in London

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-01

The building moves back in order to give more square metres to the footpath and offer a continuous bench on the street, recognising and old neighbourhood custom. Moreover, the façade presents curves and colours that give a friendly and jovial impression to the street, enhancing the urban landscape.

“The complex shares a flank wall with the old people’s home and has three facades looking on to the street. The lateral walls are flat and in dark brick, as are the adjacent buildings. However, the Brandon Street facade, at the front of the block, is colourful and undulating. It consists of two separate faces covered in hexagonal ceramic tiles in thirty-seven different tones and distributed in chromatic graduation from honey yellow to burgundy red. These faces, curving like folds in curtain material, create concavities which allow space for the leafy tops of four pre-existing trees. They also retreat from the line of the street, indicating the courtyard that gives access to the flats and widening the pavement in front of the primary school. This was the location of the old wall where people used to sit. They can now sit in the same place on two continuous prefabricated concrete benches offered by the new building.”

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-02

“Moving a building back in order to give more square metres to a footpath is a generous and quite an unusual gesture in a housing project today. It is also remarkable that a contemporary building should recognise an old neighbourhood custom and offer a continuous bench on the street. Unfortunately cities tend to show a proliferation of disciplinary architecture which rejects unwanted people, not only from thresholds between interiors and public space but also in the design of street furniture. Social housing enhanced by curves and colours to give a friendly, jovial impression in the street is not common either. Normally, these kinds of projects are expected to have a look of formal severity because they are public, and this ends up diminishing the urban landscape.”

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-03

“All these exceptions demonstrate that, much more than a welfare measure that puts a roof over the heads of those in need, social housing can extend its benefits to society as a whole. Indeed, affordable rented housing is an instrument that can democratise the city, giving it denser and more mixed neighbourhoods, making mobility more sensible, and streets safer and easier to maintain. Just as the urban setting is determinant in the value of a house, homes are also essential in determining the quality of neighbourhoods. Hence public space and domestic space cannot be treated as two separate assignments. Each one must cross the thresholds that divide them, and there is no doubt that the benches in Brandon Street are doing just that.”

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-04

“This means moving beyond the standard model of housing estates which, true to an industrial logic based on simplification and repetition, offered a merely quantitative response to the need to put roofs over people’s heads and ended up impoverishing the resulting public space. The new social housing was to have the same quality of construction and aesthetics as private housing, and was expected to fit in with the adjoining pre-existing buildings to become an established part of the existing urban layout. The underlying idea was that residents, besides enjoying the right to housing, should be able to take part in neighbourhood life.”

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-05

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-06

generous-gesture -social-housing-building-London-more-than-green-07

(+info)

(via publicspace.org)